Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει"

Να πληρώσει η Ελλάδα για τα "αμαρτήματά" της ζητά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ 'Εστέν. Παρά τους στενούς δεσμούς με τη χώρα μας τονίζει ότι η πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Ποιες ευθύνες καταλογίζει σε Γαλλία και Γερμανία Ακόμα και παραδοσιακοί φίλοι της Ελλάδας την εγκαταλείπουν και ζητούν να αφεθεί στη μοίρα της και να οδηγηθεί εκτός ευρώ.



Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος είχε πάντα στενούς δεσμούς με τη χώρα μας (τη νύχτα της 23ης Ιουλίου 1974 είχε διαθέσει το προεδρικό αεροσκάφος για την επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα), προχώρησε σε πολύ σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα και την κατάσταση της οικονομίας της.

Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα "Les Echos", τόνισε ότι όσες χώρες δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα δημοσιονομικά τους πρέπει να κηρύξουν πτώχευση.

Ο έμπειρος πολιτικός σημειώνει ότι τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους θα πρέπει να αναλαμβάνουν και το κόστος, κάτιπουισχύει για τις επιχειρήσεις.
Αν και θιασώτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, δεν μασάει τα λόγια του ως προς το ενδεχόμενο πτώχευσης μέλους της ευρωζώνης και τις συνέπειες που θα είχε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


"Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη" είπε χαρακτηριστικά

Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνει ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τις περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, φέρουν ευθύνη και η Γαλλία με τη Γερμανία, επειδή εμπόδισαν την αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2000.

Τέλος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, απλά κανείς δεν είχε προβλέψει τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποια χώρα-μέλος της ευρωζώνης φτάσει στην πτώχευση.

ΠΗΓΗ  NEWS 247