Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ! ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τι σημαίνει, με οικονομικά κριτήρια, επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα;

Αυξάνουμε την απασχόληση στην Ελλάδα, αντί στη Γαλλία ή αλλού, με ευεργετικά αποτελέσματα για την κατανάλωση (ΑΕΠ), για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, καθώς επίσης για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Μειώνουμε τις εισαγωγές, οπότε αντίστοιχα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, περιορίζουμε τις δαπάνες επιδομάτων ανεργίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ έμμεσα βοηθάμε στη βελτίωση της αποταμίευσης - οπότε των υγιών επενδύσεων.


Υπάρχουν πραγματικά ελληνικά προϊόντα;

Υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, τα οποία παράγονται σε ολόκληρη την Ελλάδα – γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ. Επίσης στους τομείς της μεταποίησης (ένδυση, επιπλοποιία, σαπουνοποιία, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καλλυντικά, χαρτοβιομηχανία, τσιμέντα, υλικά οικοδομής, διακοσμητικά, απορρυπαντικά, φάρμακα κλπ.). Ένα πολύ σημαντικό Ελληνικό προϊόν είναι και ο τουρισμός - αφού δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα με τόσα πανέμορφα νησιά και με τέτοια πολιτισμική κληρονομιά (μουσεία, μνημεία κλπ.).

Στην ευημερία να αγοράζουμε εισαγόμενα και στην κρίση ελληνικά;

Η επιλογή «Αγοράζουμε Ελληνικά» πρέπει να είναι σταθερή, τουλάχιστον στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Άλλωστε, αυτά που «υποχρεωτικά» εισάγονται λόγω έλλειψης εγχώριας παραγωγής, είναι πάρα πολλά. Αντίθετα δε, σε περιόδους ευημερίας πρέπει να αγοράζουμε Ελληνικά, έτσι ώστε να λαμβάνουμε σωστά τα μέτρα μας για περιόδους κρίσης.

Γιατί να επιλέξουμε τα ελληνικά προϊόντα;

Για τους λόγους που αναφέρονται στα «οικονομικά κριτήρια», καθώς επίσης επειδή πολλές φορές είναι καλύτερα και φθηνότερα, από αυτά που εισάγουμε. Αν σκεφθούμε ότι αγοράζουμε συσκευασμένο θαλασσινό νερό από τη Γαλλία για ιατρική χρήση, θα κατανοήσουμε καλύτερα τις αδυναμίες μας.

Μπορούμε να πούμε ότι είναι πραγματικά ελληνικά προϊόντα αυτά που παράγονται σε άλλες χώρες από ελληνικές βιομηχανίες;

Όχι - επειδή ένα σημαντικό μέρος της προστιθέμενης τους αξίας ευρίσκεται εκτός Ελλάδος.

Είναι πραγματικά ελληνικά προϊόντα αυτά που παράγονται στην Ελλάδα με ξένες πρώτες ύλες;

Όχι - αλλά έχουν μια σημαντική, εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική οικονομία προστιθέμενη αξία.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές και εμπορικές συνθήκες στην αγορά είναι εφικτό το “προτιμάτε ελληνικά προϊόντα”;

Δεν είναι μόνο εφικτό αλλά και απόλυτα αναγκαίο. Ειδικά επειδή η καταναγκαστική ουσιαστικά μείωση των εισαγωγών μας, σε συνδυασμό με την ελλιπή οργάνωση των μεταφορών, μας δημιουργούν ήδη μεγάλα προβλήματα στις εξαγωγές αγροτικών κυρίως προϊόντων – οπότε η κατανάλωση τους στο εσωτερικό είναι μονόδρομος, αφού τα φορτηγά δεν βρίσκουν μεταφορές από την ΕΕ προς την Ελλάδα και δεν τα συμφέρει να κινηθούν.

Η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων βοηθά πραγματικά την Ελληνική οικονομία;

Φυσικά. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από δανεικά (καμία χώρα, όπως και καμία επιχείρηση δεν εξυγιαίνεται με τοκογλυφικά δάνεια), αλλά από παραγωγικές επενδύσεις και από θέσεις εργασίας. Η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων βοηθάει και τα δύο.

Αν ακολουθήσουμε πιστά την προτροπή για κατανάλωση ελληνικών προϊόντων σε τι ποσοστό μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας;

Είναι πολύ σχετικό. Συνήθως η αυξημένη ζήτηση επεκτείνεται και σε «παρεμφερή» προϊόντα, τα οποία προστίθενται στην παραγωγή και αυξάνουν το μερίδιο των Ελληνικών προϊόντων στην συνολική κατανάλωση.

Εκτός από εποχικά αγροτικά προϊόντα και προϊόντα που καλύπτουν τις καταναλωτικές ανάγκες σε τοπικό μόνο επίπεδο, υπάρχουν άλλα πραγματικά ελληνικά προϊόντα;

Ασφαλώς υπάρχουν, ενώ είναι πάρα πολλά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει.

Τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης που κατά τεκμήριο αποτελούν τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας και σε πιο βαθμό;

Τα τρόφιμα «ΠΟΠ» μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών μας. Υπάρχουν βέβαια κάποια προϊόντα που δεν αρκούν για την ικανοποίηση της ζήτησης κατά 100% (Βούτυρα, γαλακτοκομικά κ.α.). Είναι όμως πάρα πολύ πιθανόν, η αύξηση της ζήτησης να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής και στην ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών μας.

Πόσο ευνοεί την προώθηση των ελληνικών προϊόντων η ευρωπαϊκή ένωση;

Στις τρίτες χώρες, η προώθηση ενθαρρύνεται με ειδικά προωθητικά προγράμματα. Στο εσωτερικό της ένωσης, δεν ευνοείται ιδιαίτερα η προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Δυστυχώς, υπάρχουν εντός της ΕΕ «άτυπα προστατευτικές» πλεονασματικές χώρες, οι οποίες εμποδίζουν με έμμεσο τρόπο τις εισαγωγές, «επιδοτώντας» παράλληλα, με έντεχνες μεθοδεύσεις, τις εξαγωγές τους.

Είναι σωστή οικονομική συμπεριφορά το να επιλέγουμε προϊόντα με πατριωτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια την τιμή και την ποιότητα του προϊόντος;

Στην έκτακτη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πολυτέλεια η εισαγωγή προϊόντων που παράγονται εδώ - ακόμα και αν είναι φθηνότερα και καλύτερα. Αυτό δεν αποτελεί «πατριωτικό κριτήριο», αλλά ένα μονόδρομο για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αργά ή γρήγορα άλλωστε θα αναγκασθούμε – αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα πλέον να χρηματοδοτούμε το ελλειμματικό εμπορικό μας ισοζύγιο.

Πιστεύετε ότι πίσω από το «αγοράστε ελληνικά» υπάρχει και μία ιδεολογικοπολιτική διάσταση; Δεδομένου ότι κάποτε το προπαγάνδιζε η χούντα, σήμερα το Λαός

Το θέμα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πολιτική, αφού είναι καθαρά οικονομικό. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δεν ανήκει στην εκάστοτε εξουσία, αλλά στους πολίτες της.

ΠΗΓΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10